Kvarterens historia.
Namnet Knäppingsborg kommer från den vikingaborg som låg på platsen under medeltiden. Men det är på 1700-talet kvarteren byggdes upp så som vi känner dem idag, när snuset och mjölet dammade från de gulputsade fabrikslokalerna.
Det är lätt att dra paralleller till dagens verksamheter i Knäppingsborg – hantverkskunnandet, känslan för kvalitet, kreativiteten – och historien sitter kvar i väggarna.
Bilder & info.
Snuskvarnen
Snuskvarnen
Det som förr var snusfabriken rymmer idag bland annat Kunskapsskolan. Den första byggnaden uppfördes år 1767 där grunden är återanvänd efter branden 1803.
År 1804 uppfördes nuvarande byggnad troligen i tre våningar, som industri/ snusfabrik. En ny våning byggdes sedan på 1904, arkitekt var Werner Northun. Kring 1913 gjordes lokalerna om till textilfabrik.
Axel Wenner-Gren köpte AB JG Swartz och ägde därmed hela kvarterets fastighetsbestånd 1956. Norrköpings stads fastighetskontor övertog huset 1958 och då användes det till bland annat industrihotell.
År 2000 skedde ombyggnaden till skola.
Swartziska gården
Swartziska gården
På Gamla Rådstugugatan ligger Swartziska gården, en byggnad i två våningar samt mezzanin över välvd källare.
Byggnaden uppfördes under 1700-talets mitt som bostadshus, troligen i samband med att kvarnverksamheten etablerades på platsen. Det ursprungliga husets utseende är idag dock okänt, förutom att det hade två våningar och ett högt mansardtak. 1803 brann kvarteret. Branden pågick under en hel vecka. Det är osäkert i vilken omfattning som den nuvarande byggnaden har några äldre delar bevarade, men troligt är att en stor del av tegelmurverket och därmed planlösningen klarade branden. Även en del snickerier från 1760-talet, främst dörrar, finns kvar. Efter branden återuppfördes byggnaden med ett flackt valmat plåttak.
Huset beboddes av olika medlemmar av den Swartziska tobaksproducerande grenen av släkten Swartz 1767-1901, då tobaksfabrikens ägare flyttade till en ny villa belägen på Södra Promenaden.
Tobaksmagasinet
Tobaksmagasinet
Magasinet som ligger i hörnet Gamla Rådstugugatan och Skolgatan är en putsad byggnad i tre våningar över stenfot.
Byggnaden uppfördes år 1806 som ett mindre magasin och byggdes troligen om eller ersattes helt år 1820 av nuvarande byggnad.
Huset innehöll stall och vagnsbod, snickarverkstad och höskulle till John Swartz snusfabriker som var belägna längre in i kvarteret. Stallet låg i byggnadens norra del, närmast porten i norr fanns en vagnsbod.
Fasaden är medveten utformad som pendang till den Swartziska gården och den gav därmed de Swartziska fabrikerna en imposant fasad mot Gamla Rådstugugatan, denna utnyttjades i firmans marknadsföring. Eventuellt kan fasaden ha ändrats i samband med en ombyggnad på 1820-talet. En mindre byggnad låg tidigare på platsen.
Byggherre: Johan (John) Swartz d y (1820).
Kronomagasinet
Kronomagasinet
På Restaurangtorget i kvarteret ligger det så kallade ”Kronomagasinet” och var ursprungligen, som namnet säger, en magasinsbyggnad. Den äldre magasinsbyggnaden på platsen var helt eller delvis av trä och sträckte sig hela vägen ut till Järnbrogatan.
Sedan 1800-talets början (troligen efter en brand 1803) uppfört som en envånig magasinsbyggnad i sten med små fönsteröppningar bakom luckor. Byggnaden bestod ursprungligen av två olika byggnadsdelar där den östra delen var en benkvarn, som senare sammanbyggdes med mjölkvarnen i huset bredvid. Benkvarnen är idag trapphus och lokaler.
Kring 1880 förhöjdes byggnaden med en våning till tre våningar under sadeltak. Vid sekelskiftet 1900 byggdes huset på med ytterligare en våning. Ritningsmaterial tyder på att det vid detta tillfälle byggs in silos i byggnaden, och då tillkommer även det flacka takfallet. I samband med denna ombyggnad uppfördes en spannmålselevator som en trätillbyggnad utanpå husets fasad.
Kanalen som löpte genom kvarteret var vid denna tid överdäckad med trä på I-balkar av stål.
Efter att kvarnen flyttar ut till Djurön 1912 låter Pehr Swartz bygga om kvarnar och magasin till företagshotell 1913, bjälklagen byggs om och de nuvarande fönstren i par med småspröjsade fönsterrutor tillkommer.
Swartziska huset
Swartziska huset
Det Swartziska huset uppfördes 1842 som representativ bostad åt John Swartz. Arkitekt var Carl Theodor Malm, som sedan fortsatte vara arkitekt åt Swartz industrier under 40 år. Huset rymmer ”Swartzens valv”.
Byggnaden är uppförd i två våningar med mezzanin och bakre flygel. För att ge byggnaden tillräcklig storlek byggdes Knäppingsborgsgatan (”gränden ner mot Jungfruspången”) över med ett valv. Detta gav möjligheten att anlägga en park på holmen med direktutgång från den så kallade Sommarsalongen på andra sidan valvet.
De representativa utrymmena av det Swartziska huset låg ursprungligen ut mot Strömmen i nedre plan (”Herrns våning”) och på andra våningen. Den bakre flygeln och de inre delarna av nedre plan innehöll ekonomiutrymmen.
Kopplat till flygeln låg en vinkelställd länga innehållande stall med mera, som avgränsade bostadsgården mot industrin.
Havet
Havet
Ursprungligen var detta hus huvudkontor för kvarnrörelsen J.G. Swartz. Byggnaden uppfördes i huvudsak i ett skede kring år 1900 på grunden av ett tidigare magasinshus med välvd källare vars ytterväggar ingår i den nya byggnaden.
Arkitekten Agi Lindegren ritade sannolikt byggnad och inredning samtidigt som det stora intilliggande bostadshuset restaurerades och fick nya inredningar. Arkitekten Werner Northun var också inblandad.
Förr kallades byggnaden ”Havet” på grund av det stora kontorslandskapet. Under byggnadens södra sida gick vattenkanalen. På norra sidan var huvudentrén till Swartz valskvarn genom den representativt utformade portalen. Ursprungligen fanns lanternin som belyste kontoret. Under kontoret finns arkivrum med bevarade ursprungliga kassaskåp. Ovanpå kontoret finns takterrass med lusthus. Vid denna terrass låg disponentens kontor med gångförbindelse via en bro in till bostadshuset.
Den arkitektoniska utformningen av terrassen är av hög klass med detaljer av kolmårdsmarmor.
Interiören i kontoret är gedigen, utförd av ek med tidstypisk detaljering. Planen förbinds med en spiraltrappa av järn och belyses av fönster med ornamenterade glasblock – allt ursprungligt från 1899. En trappa mot norr tillkom kring 1915 till ett blomsterrum över terrassplanet.
Är nu musikföreningen Crescendos konsertlokal.
Köksflygeln
Köksflygeln
Enligt äldre inventeringar är detta hus troligen en av de äldre byggnaderna i kvarteret och har sannolikt fungerat som kök, brygghus och tvättstuga till Swartziska gården.
Huset uppfördes ursprungligen troligen i mitten av 1700-talet och finns med på kartmaterial från 1764.
Tomterna kring kanalen inköptes av familjen Swartz 1761 och kompletterande markinköp skedde sedan 1790.
Branden i kvarteret 1803 började i huset intill, men det är oklart om detta hus skadades, troligen är dock att så skedde. Huset byggdes om i början av 1800-talet, i samband med att kvarnen och den Swartziska gården återuppfördes 1804.
Kvarnkontoret
Kvarnkontoret
”Kvarnkontoret” på Knäppingsborgsgatan 1 är en envåningslänga över en källare med flacka valv.
Efter ritningar av Werner Northun uppfördes byggnadens östra del under 1904 som kontorshus. Kvarnkontoret var en del i ett planerat större komplex med en ny silo och ett magasin.
Men det stora nybygget i kvarteret kom aldrig till stånd. Hela kvarnverksamheten flyttades istället till Djurön år 1913.
Idag hyser lokalerna Bagarstugan sedan 2010. Tidigare hyresgäster har bland annat varit GB Glass och Kulturföreningen Grammofon.