Havet

Ursprungligen var detta hus huvudkontor för kvarnrörelsen J.G. Swartz. Byggnaden uppfördes i huvudsak i ett skede kring år 1900 på grunden av ett tidigare magasinshus med välvd källare vars ytterväggar ingår i den nya byggnaden.

Arkitekten Agi Lindegren ritade sannolikt byggnad och inredning samtidigt som det stora intilliggande bostadshuset restaurerades och ?ck nya inredningar. Arkitekten Werner Northun var också inblandad.

Förr kallades byggnaden ”Havet” på grund av det stora kontorslandskapet. Under byggnadens södra sida gick vattenkanalen. På norra sidan var huvudentrén till Swartz valskvarn genom den representativt utformade portalen. Ursprungligen fanns lanternin som belyste kontoret. Under kontoret  finns arkivrum med bevarade ursprungliga kassaskåp. Ovanpå kontoret finns takterrass med lusthus. Vid denna terrass låg disponentens kontor med gångförbindelse via en bro in till bostadshuset.

Den arkitektoniska utformningen av terrassen är av hög klass med detaljer av kolmårdsmarmor.

Interiören i kontoret är gedigen, utförd av ek med tidstypisk detaljering. Planen förbinds med en spiraltrappa av järn och belyses av fönster med ornamenterade glasblock allt ursprungligt från 1899. En trappa mot norr tillkom kring 1915 till ett blomsterrum över terrassplanet.

År 2006 musikföreningen Crescendos konsertlokal.

havet_2

havet_interior_1

havet_1